Stupnica tvrdosti HRC

Čo je tvrdosť podľa HRC?
 
Pri hľadaní nového noža ste si v rôznych popisoch nožov mohli všimnúť výraz Rockwellova tvrdosť označovanú tiež „HRC. Toto jednoducho označuje tvrdosť ocele použitej na čepeľ noža. Tvrdosť je dôležitým atribútom, ktorý ovplyvňuje výkon noža.
 
Rockwellova tvrdosť je stupnica používaná na opis tvrdosti oceľovej zliatiny. Pre začiatok termín tvrdosť opisuje schopnosť kovu odolávať prieniku a trvalej deformácii iným materiálom. To vám dáva predstavu, ako dlho bude čepeľ odolávať voči zdeformovaniu. Tvrdosť môže byť vyjadrená aj ako rozsah. Napríklad obľúbená oceľ D2 má rozsah 57-61 HRC. To znamená, že tvrdosť ocele bude spadať medzi tieto dve hodnoty v závislosti od spôsobu výroby. 

 

Čo znamenajú čísla tvrdosti podľa HRC?

HRC pravidlo: Čím vyššie číslo tvrdosti, tým tvrdšia je oceľ noža. A čím je číslo HRC nižšie, tým je oceľ mäkšia. Jednoduchšie povedané, oceľ s 45 HRC sa považuje za mäkkú, zatiaľ, čo oceľ s 60 HRC je tvrdá oceľ. Reálny príklad: nehrdzavejúca oceľ 440C má tvrdosť 57 HRC, čo znamená, že je menej tvrdá v porovnaní s nehrdzavejúcou oceľou AUS-8 s tvrdosťou 59 HRC.
 
Vyššia tvrdosť tiež znamená, že nôž má lepšiu ostrosť ostria. A dobrá retencia hrán znamená, že strávite menej času brúsením. To znamená, že svoj nôž budete používať dlhú dobu na náročné úlohy bez straty ostrosti. Ale vysoká tvrdosť prichádza s nevýhodou, ktorou je zvýšená krehkosť. Nože s vysokou tvrdosťou obetujú húževnatosť a sú vystavené väčšiemu riziku odštiepenia, prasknutia pod tlakom alebo nárazom.

Aká je najlepšia tvrdosť HRC pre nôž?

Väčšina zliatin ocele používaných na nože má tvrdosť od 45 RC až po 60 HRC. Ale v skutočnosti neexistuje žiadna konkrétna hodnota stanovená ako „najlepšia HRC pre nože“. Namiesto toho najlepšia tvrdosť podľa HRC pre nôž závisí od toho, aký typ noža chcete a od vašich osobných požiadaviek na nôž.

Mäkšie ocele (tvrdosť 54-56 RC)

Táto kategória obsahuje ocele s nízkou tvrdosťou okolo 54 – 56 HRC a zvyčajne rýchlo strácajú ostrie, takže potrebujú časté brúsenie. Sú však mimoriadne ľahké na ostrenie. Ponúkajú tiež lepšiu húževnatosť a je menej pravdepodobné, že sa odštiepia alebo zlomia.
 
Nože určené na tvrdšie každodenné použitie by sa mali vyznačovať mäkšími druhmi ocele, ktoré ponúkajú vysokú húževnatosť, aby mohli vydržať náročné používanie bez lámania alebo lámania. Príklady zahŕňajú mačety, sekery, väčšie outdorové, buschcraft a survival nože určené na tvrdšie zaobchádzanie.
 

Tvrdšie ocele (tvrdosť 59-66 RC)

Ocele v tejto kategórii vykazujú vyššiu tvrdosť – v rozsahu 59-66 HRC. Ako sme už spomenuli, tieto ocele majú lepšiu schopnosť držať ostrie ako mäkšie ocele. Je však ťažšie ich brúsiť a ponúkajú nízku húževnatosť. Pri náraze sa môžu ľahko odštiepiť alebo zlomiť.

Vreckové nože určené na každodenné použitie by mali byť vyrobené z ocele s tvrdosťou 57-59 HRC. Je to dobrá tvrdosť s dobrou kvalitou, aby vydržala každodenné používanie bez odštiepenia alebo zlomenia.
 
Väčšina prémiových nožiarskych ocelí ako CPM S30V, CPM S110V, VG10, Elmax, ZDP-189 atď. ponúka tvrdosť v rozsahu 59-64 RC. Nože s ešte vyššou tvrdosťou, ako je 64HRC, sa stávajú krehkou.

 

Konečný verdikt

Tvrdosť ocele, zvyčajne vyjadrená stupnici tvrdosti HRC, je dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť pri výbere noža. Dúfame, že po prečítaní tejto príručky teraz ľahko pochopíte, ako nízke a vysoké hodnotenie tvrdosti ovplyvňuje výkon noža a, ako vybrať najlepšiu tvrdosť HRC pre nôž.