Aký uhol použiť pri ostrení noža?

Ak používate systém ostrenia nožov Lansky všimnete si, že váš systém je dodávaný s viacúčelovou svorkou. Pravdepodobne viete, že svorka slúži na bezpečné držanie čepele na mieste, ale možno neviete, ktorí z prednastavených uhlov svorky by ste mali použiť pre svoj konkrétny nôž. Rozpis je dosť jednoduchý.

brusenie 1 brusenie 2

 

Uhol 17 °:

17 ° uhol by sa mal použiť, keď je potrebné vytvoriť extrémne ostrý, ale jemný okraj. Tento uhol je ideálny pre žiletky, skalpely a podobné nástroje.

 

Uhol 20 °:

Uhol 20 ° predstavuje vynikajúci okraj pre kuchynské nože a filetové nože. Je to bežne používaný uhol pre kvalitnejšie čepele a možno aj najčastejšie používaný.

 

Uhol 25 ° :

Uhol 25 ° je odporúčaný uhol pre väčšinu nožov, ktoré potrebujú odolnú a ostrú hranu. Tento uhol je ideálny pre lovecké a outdoorové nože.

 

30 ° uhol :

30 ° uhol je vynikajúci uhol pre nože, ktoré ich často používajú. Môže to zahŕňať rezanie lepenky, drôtu alebo kobercov.